Hur äter man julbord? De traditionella turerna!
“Till julmåltiden på julafton festligt dukat bord”. Det är definitionen av vad ett julbord är, enligt Svenska Akademiens ordbok. Denna uppfattning har nog de flesta, men färre har koll på att julbordet ska ätas i en viss ordning, enligt traditionen. Så, hur äter man julbord?
Hur man äter julbord – Tur 1: Smakrikt på S
Man brukar tala om att julbordet har sju turer, vilket helt enkelt innebär att man serverar sig av julbuffén sju gånger. Följer man tradition tar man då endast av vissa rätter under den första turen, andra anrättningar under den andra turen, och så vidare. Den första turen är vigd åt sill.
Hur man äter julbord – Tur 2: Simmigt värre
Julbordets andra tur går även den i fiskens tecken. Nu är det nämligen lax i olika former som ska avnjutas, men också andra sorters fiskar, om sådana serveras.
Hur man äter julbord – Tur 3: Kallt och skuret
Det traditionella julbordet är inte sparmagat! Raskt hoppar vi där vidare från fisk till kött, närmare bestämt kallskuret. Naturligtvis går det toppen att byta ut alla animaliska alternativ mot vegetariska eller veganska sådana!
Hur man äter julbord – Tur 4: Det blir varmare
Under julbordets fjärde tur är det dags att attackera rätter som serveras med en högre temperatur, så kallat småvarmt! Vi kan till exempel få mumsa på köttbullar eller Janssons frestelse.
Hur man äter julbord – Tur 5: … och kallare igen.
Ingen måltid utan ost, tycker många. Det stämmer även på ett traditionellt julbord. Den femte turen handlar enbart om ost! Lite stilton eller cheddar hör ju julen till, eller hur?
Hur man äter julbord – Tur 6: Äntligen dessert
Efter de vanliga rätterna kommer efterrätterna! Julbordets sjätte tur handlar bara om söta desserter för att avrunda måltiden.
Hur man äter julbord – Tur 7: Slut på det söta?
Vid julbordets tur sju har nog de flestas mätthetskänsla börjat knacka på. Har du plats kvar är det dock dags att frossa i julgodis! Knäck, fudge, marsipan, marmelad och polkagrisar – vad väljer du?