Hur länge håller mat i rumstemperatur?
Att matsvinn ska motverkas är de flesta överens om idag. Ändå tycks många vara benägna att slänga mat innan de säkerställt att den är dålig. Men hur länge håller mat i rumstemperatur? Här är konkreta tips på hur du kan tänka kring olika sorters mat som förvarats utanför kyl och frys.
Matens hållbarhet – en svinnviktig fråga
45 kg. Så mycket ätlig mat slängs per person och år. Trots att Sverige kan tyckas vara en liten spelare på den globala svinnmarknaden finns mycket vi kan förbättra på hemmaplan vad gäller matsvinn, till förmån för vår privatekonomi och klimat. Därför kan kunskap om hur du tar hand din mat på bästa sätt vara ett steg i rätt riktning för att rädda både plånboken och miljön.
Hur länge håller mat i rumstemperatur?
När du lagar mat som du inte kommer förtära direkt efter att den blivit klar, är det absolut bästa att kyla den snabbt och förvara den i en lägre temperatur, det vill säga i kylskåp eller frys. Görs det på ett optimalt sätt har maten längsta möjliga hållbarhet, vilket också minskar riskerna för matsvinn. Samtidigt som du bör vara medveten om detta, är det viktigt att ha en resonlig och förnuftig inställning till hur snabbt en lagad rätt blir oätbar. Som tumregel kan du dock tänka att färdiglagad mat håller ungefär en halv dag i rumstemperatur, men för kylvaror gäller cirka två timmar.*
5 allmänna tips om hur länge mat håller i rumstemperatur
- Din mat bör vara vällagad. Till exempel håller en tomatsallad relativt bra i rumstemperatur, förutsatt att den är ordentligt tillredd.
- Innehåller din rätt skaldjur är den extra känslig. Se till att kyla ned rätten så fort du har möjlighet, istället för att låta den stå framme.
- Grönsaker är å andra sidan mindre ömtåliga för rumstempererade miljöer. Även alla sorters grytor där en sås täcker huvudingredienserna klarar av att stå i rumstemperaturer längre än andra rätter.
- Vilken värmegrad din rumstemperatur faktisk har spelar stor roll. Är ditt kök till exempel 18 grader varmt kommer maten som lämnas framme där ha en längre hållbarhet jämfört med om det var 24 grader. Av samma anledning kallas varma augusti rötmånaden och det kan också vara en av orsakerna till att du oftare blir magsjuk i varmare länder än i Sverige.
- Ett tips som tål att upprepas är att du bör kyla maten, om du har möjlighet, så snabbt du kan efter tillagning. Ett extra knep är att täcka det du förvarar maten i med ett lock eller plastfolie. Det förhindrar smuts och bakterier att komma ned samt hindrar rättens yta från att bli torr och tråkig.
Elwing & Co. Catering har alltid haft en klimatsmart inställning till mat. Vi samarbetar med Hållbara Restauranger, serverar säsongsanpassad mat och verkar aktivt för att minska vårt svinn. Varmt välkommen att utforska våra menyer och bufféer – beställ catering online i vår webbshop.