Fem picknick-tips för en måltid i det gröna!

När solen börjar visa sig mer ofta än sällan, när häggen doftar och när gräsmattorna fått besök av maskrosor. Det är då vi vill ut och ha picknick! Känns det krångligt? Här kommer våra bästa picknick-tips till undsättning!

Vad är picknick?

Detta välsmakande fenomen har vi fransmännen att tacka för. Ordet picknick kommer från franskans pique-nique, eller piquenique, som användes för första gången under 1600-talet. Det är ett sammansatt ord där “piquer” betyder att plocka eller ta och “nique” är ett gammalt franskt ord som användes för att beskriva ett litet ting. Ursprungligen anordnade man picknick-måltider på samma sätt som vi i Sverige har knytkalas, det vill säga att alla deltagare tog med något litet i matväg för alla att avnjuta. Senare utvecklades konceptet till att avse en måltid under bar himmel och syftar idag också på att maten avnjuts en längre stund. En riktigt drömmig lunch eller middag, helt enkelt!

Picknick-tips 1: Papper och påse

Först några hygienfaktorer, bokstavligt talat. För att en picknick ska bli ett roligt minne och inte ett jobbigt måste behöver du få med dig det kanske viktigaste i picknick-korgen: en stor svart sopsäck att slänga skal och eventuella engångsartiklar i samt hushållspapper eller servetter. Då slipper du kladd och spill, både på dig själv, dina medpicknickanter och den sköna naturen. 

Picknick-tips 2: Viktiga verktyg

Se till att du har allt som behövs för att öppna, servera, dela upp och framförallt äta picknick-maten. Uppläggnings- och uppskärningsverktyg såsom knivar och slevar kan vara lätta att glömma, men lämna heller inte knivar, gafflar och skedar hemma om mat som kräver det ska förtäras. Och glöm för guds skull inte korkskruven när det ska serveras vin!

Picknick-tips 3: Portionspreppa 

Känns det övermäktigt att ta med hela köksverktygslådan? Lösningen stavas portionsservering. Då slipper du också riskera att fläcka ned en eventuell picknick-stass! Beställ picknick-catering i Stockholm i Elwing & Co. Caterings webbshop så får du med bra portionsförpackningar på köpet – allt färdiglagat och levererat dit du vill. Prova gärna vår asiatiska buffé eller cateringtallrik till picknicken!

Picknick-tips 4: Fukta strupen med frukt

Under de varmare månaderna är det viktigt att dricka ordentligt med vatten. Så även under en picknick. Därför rekommenderar vi på Elwing & Co. Catering er att ta med dryck med råge, så att ingen riskerar att gå törstig. 

Hur kyla drycken? Istället för att krångla med att frysa flaskor eller försöka få ned för stora isbitar i dem, kan ni stoppa ned frysta vindruvor! De smälter inte i varken vinet, saften eller vattnet och är dessutom utsökta att mumsa i sig när drycken är slut. Ett annat kylningstips är att frysa juice i iskuber och förvara dessa i t.ex. glasburkar. Det hjälper resten av picknicken att hålla en lagom temperatur och när juicen smält är det bara att dricka den med!

Picknick-tips 5: Livets efterrätt

Något sött efter den salta delen av picknicken är de flesta svaga för. Men portionsförpackade efterrätter kan kännas motiga att stå och laga själv en het sommardag. Välkommen att lägga en beställning på ditt val av portionsdessert i vår cateringwebbshop eller kontakta oss på Elwing & Co. Catering direkt för beställa catering i Stockholm. Och glöm inte att ha en plan B om vädret inte tillåter en utomhuspicknick!