Vad är vegansk mat?

Har du koll på allt vad tofu, algoljor och sojayoghurt heter? Då har du kanske en vegansk kosthållning. För andra som är nyfikna på veganism kommer här svaret på frågan: vad är vegansk mat?

Vad är veganism?

Att vara vegan innebär ett visst sätt att leva inom ett eller flera områden. Å ena sidan kan du vara etiskt vegan, vilket går ut på att du väljer bort både produkter och tjänster där djur har använts eller utnyttjats, såsom klädesplagg av skinn och yllegarn eller besök på zoo eller rodeo. Veganism kan också handla om att hålla en vegansk kost, i vilken inga animaliska födoämnen ingår. Vegansk mat är mat som avstår från alla sorters fisk, kött och ägg, men även mjölkprodukter och allt som innehåller honung och vax. Dessutom ingår i regel inte heller diverse tillsatser som på ett eller annat sätt kommer från djur i typiskt vegansk mat. Att vara vegan kan alltså innefatta en eller båda av dessa “veganismtyper”. 

Behöver veganer äta kosttillskott?

De som inte sitter på tillräckligt med information om vegansk mat kan ibland tro att en vegansk kosthållning är ofullständig. De är helt enkelt rädda att en vegansk kost inte förser människan med de näringsämnen som kroppen behöver. Faktum är att de har rätt, men endast till en ytterst liten del. Det finns nämligen ett ämne som regelrätta veganer behöver inta som kosttillskott.  

Vitamin B12 i vegansk kost

Vitamin B12, eller kobalamin som det också kallas, är egentligen det enda ämnet som vegansk mat har svårt att tillgodose människokroppen med. Detta på grund av att det i princip endast förekommer naturligt i animaliska produkter. Faktum är att till och med lakto-ovo-vegetarianer kan behöva få i sig extra av näringsämnet, trots att både mjölk och ägg innehåller kobalamin. Som vegan kan du välja att få i dig vitaminen antingen via kosttillskott eller soja- och havredrycker som berikats med den. 

Andra eventuella tillskott för veganer

Vill du prova att äta veganskt under en tid, men är osäker på om du kommer lyckas få i dig alla näringsämnen i din nya kost? Här kommer fler tips på tillskott och särskilda livsmedel som du kan komma att behöva, men inte nödvändigtvis måste ta om du lyckas ha en balanserad kost. 

  • Omega-3-fett. Kapslar med algolja kan ge en vegansk kost som brister i omega-3-fett balans. 
  • Vitamin D. Äter du inte fisk eller livsmedel berikade med den soliga D-vitaminen rekommenderas du ta tillskott av D2 eller D3. 
  • Kalcium. Den främsta källan till det metalliska grundämnet kalcium är mjölkprodukter. Veganer kan ersätta detta med både baljväxter, fullkornslivsmedel, nötter och bladgrönsaker.

Vegansk mat som catering i Stockholm

Det bästa med vegansk mat? Alla kan äta det! Nästa gång du beställer catering i Stockholm och någon av gästerna har bett om vegansk mat, låt hela beställningen bli vegansk och bjud alla att smaka den vällagade och miljösmarta maten från oss på Elwing & Co. Catering. Välkommen att lägga din beställning i vår webbshop eller hör av dig om du vill veta mer.