Hur man planerar ett bröllop – En guide om catering, lokal och dekor

Hur man planerar ett bröllop är en konst i sig, men det kan också vara minst lika roligt som bröllopet självt. Vi på Elwings har samlat fem generella tips som de flesta bröllop, oavsett storlek, behöver ta hänsyn till!

1. Hur man planerar budget och gästlista

Innan ni spikar något annat rörande er stora dag bör ni fokusera på att ta beslut om två saker: bröllopsbudgeten och hur många bröllopsgäster ni kommer att ha på vigsel och fest. De flesta av oss har inte anordnat en så stor eller kostsam fest tidigare i livet, men enligt en undersökning från 2015 kostar det genomsnittliga bröllopet i Sverige 90 000 kronor. Börja i god tid, stressa inte med att komma på alla möjliga utgifter i samband med bröllopet och kom överens om vilka ni vill prioritera och vilka ni kan tänka er ta bort eller fixa själva. Sedan gäller det att anpassa antalet gäster efter budgetens ramar. 

2. Hur man planerar datum och plats

Planering av bröllop betyder så klart också att göra en djupdykning i kalendern. Så när budget och gäster är satta, kan ni äntligen titta på en dag för ert giftermål. Det är en rolig och romantisk del av planeringen, men glöm inte att dubbelkolla att både vigselförrättare och lokaler för vigsel och fest är lediga det datum ni väljer innan något bokas! Ett av våra bästa tips är också att tänka ut hur gästerna ska ta sig från vigseln till festen i god tid innan ni bokar någon av lokalerna, vilket bör ske minst ett år i förväg. 

3. Hur man planerar mat och dryck

Mellan tolv och sex månader före bröllopsdagen är det dags att ta ställning till en av de, av gästerna, mest uppskattade delarna av bröllopet: middagen. Dels behöver ni ta beslut om det ska finnas en bar och i så fall, om det ska vara självservering, om serveringen ska vara obegränsad eller inte och så vidare. När det gäller maten är det viktigt att fråga om allergier och matpreferenser, gärna i er första inbjudan, så att ni kan ta ställning till vilka rätter som kan bli aktuella. Nu är det också dags att boka catering till bröllopet! Låt oss inse det: så fort det är dags att bjuda på en varm måltid är det svårt att ordna det på egen hand. Därför kan ni välja att catera mat till hela eller delar av middagen. Dessutom gör catering att ni verkligen kan luta er tillbaka och njuta av er dag. 

4. Hur man planerar tema och färger

För att en fest ska kännas inbjudande krävs någon form av utsmyckning av festlokalen. Oavsett om ni älskar att dekorera eller skyr inredningsaffärer som pesten kan det vara svårt att välja en viss färg, ett visst tema eller en röd tråd genom dekoren. Men det finns knep att ta till! För att komma på ett visst tema på bröllopet kan ni tillsammans försöka besvara följande frågor:

  • Vad tycker vi om båda två?
  • Finns någon särskild plats där vi båda trivs som bäst?
  • Kan vi lyfta fram något så att gästerna direkt känner att det är just vårt bröllop de är på? 

Är ni istället mer inne på att välja en färg eller färgskala till dekoren kan ni enkelt göra en så kallad moodboard på t.ex. Pinterest. En moodboard är helt enkelt en samling bilder bröllopsdekoration som ni gillar, sparar och kan inspireras av vid beslutstagandet om färg.  

5. Hur man planerar in hindersprövningen

Ungefär tre månader innan dagen D är det dags för ett mindre roligt men ack så viktigt steg i bröllopsplaneringen: ansökan om hindersprövning hos Skatteverket. Det är en lagstadgad undersökning som är oumbärlig för att ni över huvud taget ska kunna ingå äktenskap, då intyget om hindersprövning visar att det inte finns några juridiska hinder mot att ni gifter er. Observera att intyget är giltigt i endast fyra månader, så att skicka in er ansökan för långt innan bröllopet är bortkastad tid. Men låt det heller inte vänta för länge! Handläggningstiden för en hindersprövning är cirka två veckor och hindersprövningen är gratis. 

Behöver du en helhetsleverantör av såväl mat och dryck som lokal och underhållning till ditt bröllop i Stockholm? Låt oss på Elwing & Co. Catering vara din partner under både planerandet, utförandet och när festen är slut. Vi ser till att ni får bästa möjliga catering till bröllopet. Välkomna att beställa catering till Stockholmsområdet i vår webbshop.