Vad är lakto-ovo-vegetarian?

Aldrig förr har det funnits så många underdelningar till kostförhållningen vegetarianism. Som cateringfirma har vi på Elwing & Co. Catering naturligtvis god kännedom om dem. Lär dig mer om vegetarianism och vad lakto-ovo-vegetarianer äter här!

Vad är vegetarianism?

Låt oss först definiera vegetarianism. Det är en slags diet som helt eller till viss utsträckning baseras på vegetabiliska råvaror. Vegetarianism är ofta en självvald diet (och inte en påtvingad sådan av till exempel allergier) med etiska, religiösa, hälsobaserade eller miljörelaterade skäl som grund. Det som skiljer olika typer av vegetarianism åt är hur mycket varje individ tänjer på restriktionerna för exempelvis olika livsmedelsprotein. 

Veganism

Veganismen är den längst dragna inriktningen mot vegetabiliska råvaror, då ingenting som på något sätt kommer från djurriket konsumeras av veganer. Detta inkluderar alltid mjölkprodukter, honung och vin vars tillverkning inkluderat äggvita eller fisk. Däremot räknas svamp av olika slag i princip alltid som en vegansk råvara (trots att svampen, biologiskt sett, är mer släkt med djurriket än växtriket). Dessutom sträcker sig en vegansk, men ibland även vegetarisk, kost till en persons livsstil. Många väljer att inte köpa plagg eller möbler gjorda i läder samt att inte konsumera varor som testats på djur.  

Vegetarianism

Vegetarianer avstår, likt veganer, vanligtvis från animaliska produkter såsom kött, fisk, fågel och ägg. Däremot utesluter de inte samtliga råvaror som passerat genom djurriket på ett eller annat sätt, såsom laktosprodukter och honung. Under senare år har dock fler begrepp tillkommit för att beskriva ännu mer specifikt vilken typ av vegetarian en person definierar sig som. Ett av dessa är lakto-ovo-vegetarian. 

Vad är en lakto-ovo-vegetarian?

Lakto-ovo-vegetarianer kan kalla sig just vegetarianer då deras kost till övervägande del utgörs av vegetabiliska livsmedel. Förledet “lakto-ovo” skvallrar dock om ett ställningstagande gällande en viss typ av råvaror. De latinska orden för mjölk och ägg finns helt enkelt där för att förtydliga att dessa livsmedel ingår i kosthållningssättet. Man kan alltså utgå ifrån att en lakto-ovo-vegetarian äter samtliga vegetabiliska råvaror, men likaså sådant som innehåller mjölk och/eller ägg. 

Andra vegetariska klassificeringar

Pollovegetarianer

Kallar du dig pollovegetarian äter du huvudsakligen inget kött eller fisk, men gör ett undantag för kyckling. I grunden är de även lakto-ovo-vegetarianer.

Pescetarianer

Pescetarianer väljer helt bort kyckling, nöt och fläsk, men äter däremot fisk och eventuellt även skaldjur. Pescetarianer grundar sig också lakto-ovo-vegetarianismen. 

Vegetarisk catering i Stockholm

Du som är vegan eller vegetarian ska också kunna beställa smakrik, säsongsbetonad och färdiglagad mat. Det tycker vi på Elwing & Co. Catering. Därför erbjuder vi ett stort utbud av vegetarisk catering i Stockholm. Välkommen att lägga din beställning i vår webbshop för catering i Stockholm eller kontakta oss om du har några funderingar.