Vad finns på ett klassiskt julbord?

Knappt har vi hunnit vinka hejdå till kräftorna förrän både företag och privatpersoner börjar sikta in sig på ett helt annat kulinariskt kalas: julbordet! Men vilka element är essentiella? Vad finns på ett klassiskt julbord, egentligen? Här får du svaret!

Julbordet – fortfarande årets mesta matfest

Julbordet som tradition härstammar så långt tillbaka som till vikingatiden, men bara ett fåtal rätter finns kvar från denna tid, däribland lutfisk och dopp i grytan. Jättebuffén började dock ta den form som vi känner till ordentligt på 1900-talet, då det blev allt vanligare att se till att hemmet var fint mysigt och pyntat inför julen, vilket medförde att fler mindre och dekorativa rätter började dyka upp kring jul. Redan under bondesamhället fick julen, med det generösa julbordet i centrum, status som årets största högtid i Sverige – och en stor del av befolkningen håller säkert med än idag.

Vad som finns på ett klassiskt julbord

Så vad bör finnas med på ett traditionellt julbord så att gammelmormor blir nöjd? Här är sju rätter och tillbehör som bara måste få en plats bland läckerheterna:   

1. Julskinka

Mästarnas mästare på det dignande bordet stavas, enligt många, julskinkan. Fram till 1800-talet var faktiskt denna julkomponent främst sommarmat som förvarades väl tack vare saltet. Men med tiden började både den goda smaken och det imponerande utseendet vinna svenskarnas hjärtan. 

2. Prinskorv

Kungligt god mat kräver rojalistiska namn. Men tidigare kallades prinskorven för siskonkorv, alltså syskonkorv, eftersom de små delikatesserna inte sällan är ihopsnörade. 

3. Hemrullade köttbullar

Fortsatt ska gärna egengjorda bullar finnas om du tycker om att äta kött då och då. Trots att de runda godbitarna går att hitta i olika varianter världen över började svenskarna nog anamma dem ordentligt efter 1895 – då köttkvarnen uppfanns. 

4. Ägghalvor

Ägg är ett exempel på smårätterna som började dyka upp på allt fler julbord kring 1900-talet. Idag varierar ägghalvornas pålägg väldigt – Elwing & Co. Caterings favorit är mousse på varmrökt lax och friterad kapris!

5. Inlagd sill 

Den svenska inlagda kryddsillen är ett stående inslag på de flesta traditionella högtiderna i vårt avlånga land. Vid dess sida finns ofta matjessillen, som ursprungligen kommer från Holland och dessutom skiljer sig mycket i smak. Vill du ha en kulinarisk sillupplevelse? Smaka currysill!

6. Senap

Vare sig du vill griljera något i senap kommer de ljuvliga små kryddfröna troligtvis uppskattas på bordet. Till norden kom senapen först till Danmark och Skåne, och just grovkornig, hemmagjord skånsk senap är ofta det som riktiga senapssvärmare uppskattar mest kring julen. Imponera på sällskapet och laga den själv!

7. Janssons frestelse

Det här är, enligt många, potatis förädlad i sin finaste form. Detta ska faktiskt vara en av kungens absoluta favoriträtter – Carl-Gustaf gillar sin grädde och ansjovis så mycket att det serverades Janssons till vickning på hans bröllop. 

Vad finns på det moderna julbordet?

Trots att traditioner är traditioner förändras de, som tur är, också. Ofta till det bättre. Här är ett urval av modernare klassiker som vi på Elwings tycker bör finnas med på alla välsmakande julbord under 2000-talet: 

Vegetariska och veganska alternativ

Det finns massor av grönsaksbaserade alternativ till de köttigare delarna av julbordet. Vi på Elwing & Co. Catering rekommenderar en favorit: bakad och griljerad rotselleri istället för julskinkan!

Osttallrik

Kryddigt, gräddigt eller vällagrat – ett modernt julbord ska gärna ha flera sorters ostar, med mjölk eller utan, att avnjuta julens bröd tillsammans med. Vilken skiva vört gifter sig inte med ett par skivor cheddar? 

Chokladpannacotta med hjortron

Sedan julbordets begynnelse har ingredienserna alltid varit lokala. Varför inte ta tillfället i akt att lyfta fram något av det godaste svenska marker har att erbjuda, nämligen hjortronen? Den sötsyrliga smaken gifter sig utmärkt med choklad!

Har du hand om julfirandet i år? Låt julbordet bli en glädjefull del av uppdraget med hjälp av oss på Elwing & Co. Catering. Vi har över 20 års erfarenhet av catering till konferens och fest i Stockholmsområdet och kan erbjuda dig ett vällagat julbord med flera miljömärkta produkter. Jul för oss innebär kvalitativa råvaror, mycket grönt och massor av julbordsklassiker den 24:e. Välkommen att beställa catering i Stockholm, online i vår webbshop.