Vad kan man baka utan ägg och smör? Bästa baktipsen för vegetarianer och veganer!

Bakning är ett utbrett intresse hos både stora och små. Men för somliga är det svårare än för andra. Vad kan man baka utan ägg egentligen? För att inte tala om vad man kan baka utan smör? Vi har svaren – här är de bästa baktipsen för vegetarianer och veganer.  

Att baka är att labba

Innan du tar reda på vad man kan baka utan ägg och smör är det bra att ha en del fakta om bakning klara för sig, varav ett kan tyckas självklart men icke desto mindre viktigt: bakning är kemi. Det innebär att du, i din jakt på till exempel ett veganskt recept, inte kan byta ut ingredienser hej vilt och förvänta dig att du kommer få samma resultat som med originalreceptet. Alla sorters degar behöver nämligen ett visst antal grundkomponenter för att hålla ihop: dessa kan vara ägg som emulgeringsmedel, vetemjöl som bas, smör som fett, socker som sötningsmedel och bakpulver som jäsningsmedel. Men håller du detta i åtanke och lär dig om hur olika råvaror fungerar, kan du lättare experimentera med vad man kan baka utan smör och ägg.  

Vad kan man baka utan ägg?

Både vegetarianer och veganer längtar efter tips och trix för att baka utan ägg, och de vanligaste råden brukar involvera allt från fabriksproducerat äggersättningspulver och sojamjölk till chiafrön och äppelmos. Det kan vi tacka alla fantasifulla kockar och bagare för! Tänk dock på att ägg inte kan bytas ut mot samtliga av dessa ingredienser i alla recept – äggsubstitutet måste anpassas utifrån de andra råvarorna. Men vad kan man då baka utan ägg?

  • Maränger! Den annars så äggförknippade sötsaken kan nämligen tillagas med kikärtsspad istället.
  • Bananbröd! Banankakan, som den också kallas, kan bakas helt utan ägg tack vare fruktens fantastiska egenskaper och en hel del stärkelsebindningar i vetemjölet.  
  • Pannkakor! Smeten till torsdagsklassikern efter soppan går fint att tillreda med bara mjöl och mjölk. Vill du absolut byta ut äggen mot något kan du använda kikärtsmjöl.

 

Vad kan man baka utan smör?

Bakning utan smör har blivit allt trendigare på senare år och även här suktar veganer efter fler bakverk med ingredienser utan animaliskt ursprung att prova. Den lättaste lösningen är att använda ett passande margarin eller olja. Ska fettet i receptet däremot göra att bakverket ska stelna går det utmärkt med kokosfett. Men vad kan man baka utan smör egentligen?

  • Kladdkaka! Allas chokladälskling är ett perfekt exempel på när smör enkelt kan bytas ut mot rapsolja. Varsågoda, laktosintoleranta!
  • Nyttiga havrekakor! Slipp gå hungrig under eftermiddagarna genom att baka superenkla kakor med en bas på havregryn och riktigt mogna bananer. Det bästa av allt är att du kan smaksätta dem med vad du vill – välj om du vill ha kanel, choklad eller lite bär i. Sedan ska de bara klickas på en plåt och gräddas i ugn.
  • Jordnötskaka! Gör din egen variant på Snickers och välj vegansk choklad. Det enda smör du behöver till detta är jordnötssmör!   

 

Vi på Elwing & Co. Catering har stor passion för matlagning och bakning. Tack vare lång erfarenhet och hög kundnöjdhet vet vi inte bara vad man kan baka utan ägg eller smör, utan också hur vi kan få tillgång till klimatsmarta råvaror och leverera din vegetariska och veganska catering på smidigaste sätt. Besök gärna vår webbshop för att lägga din beställning – var du vill, när du vill.