kylskåp-där-mat-håller-olika-länge

Hur länge klarar sig mat i kylen? Koll under rötmånaden!

Under rötmånaden brukar vi ställa oss en viss fråga extra ofta: hur länge klarar sig mat i kylen? Vi på Elwing & Co. Catering har svaret. Ta reda på om du fortfarande kan äta fyra vanliga varor i ditt kylskåp!

Vad är rötmånad?

Rötmånad är ett begrepp som uppkommit i bondesamhället och betecknade den tid på året då råvaror stod sig som allra sämst. Traditionellt börjar rötmånaden mellan 22 och 24 juli och sträcker sig en månad framåt. Idag talar vi inte om lika fasta datum för rötmånaden, men de flesta håller lite extra koll på sina matvaror och rester under årets varmaste tid. Nedan följer generella tips, om fyra standardråvaror många har i kylen, som gäller främst under resterande delar av året – men följ dem även under rötmånaden så har du större chans att ta dig igenom den med så lite matsvinn som möjligt! 

Hur länge håller fyra vanliga livsmedel i kylen?

mjölk-som-håller-länge-i-kylen

1. Hur länge klarar sig mjölk i kylen?

Mjölk är en vara som behöver lite omsorg på förvaringsfronten. Bäst mår den när den förvaras i ett 4 grader varmt kylskåp, samt av att ställas in i kylen så snabbt som möjligt efter att du druckit av den. Då ska den också hålla ungefär dubbelt så länge än vad bäst före-datumet påstår – det är nämligen satt utifrån en förvaring i 8 grader. Har mjölken ändå börjat bli lite gammal? Släng den inte! Gör pannkakor eller indisk paneer-ost av den!

 

potatis-med-god-hållbarhet

 

2. Hur länge klarar sig potatis i kylen?

Det korta svaret är – länge! I rätt förvaringsförhållanden, vilka i potatisens fall är mörkt och i cirka 5 grader, kan den leva i kylen i upp till åtta månader. Dock kan fukten i ett kylskåp verka till den utsökta knölens nackdel och dra ned på hållbarheten något.    

Ett tips för att maximera matnyttan med denna favoritrotfrukt är att rosta potatisskalen! De smakar toppen som topping på soppor och sallader eller som snacks.

 

ägg-som-håller-mycket-länge-i-kylen

 

3. Hur länge klarar sig ägg i kylen?

Ägg är ett livsmedel som människan livnärt sig på så länge någon av oss vet. Det har under mänsklighetens levnadstid varit enkelt att få tag på och utgjort näringsrik föda. Dessutom har ägg imponerande förvaringstider. Bäst före-datumet på äggförpackningar i EU brukar vara 28 dagar efter förpackningsdatumet. Dock är denna märkning utformad för att passa alla länder i EU, där salmonella och sämre livsmedelskvalitet är vanligare än i Sverige. Om du dessutom förvarar ägg i kylskåpet förlängs hållbarheten ytterligare. Mellan 2 till 3 månader är vanligt att äggen håller i kylskåpskylan. 

Minns du inte hur länge du förvarat dina ägg i kylen och vill kolla om de fortfarande är ätbara? Gör flyttestet! Lägg ett av äggen i en stor, vattenfylld kastrull. Ett gammalt ägg flyter upp hela vägen till ytan, medan ett ägg som är okej att äta bara reser sig aningen. Och, så klart, bör du lukta på det. Låt näsan vara din ledsagare!

 

 

4. Hur länge klarar sig sallad i kylen?

Till skillnad från ägg, potatis och till och med mjölk kan sallad vara en riktig vekling i kylen. Många gånger blir sallad som inte förvaras lagom fuktigt och torrt oaptitligt brunfärgad på bara några dagar. Men det finns knep att ta till! Slappa blad kan få en makeover genom sitt alldeles eget salladsspa – lägg dem i isvatten några timmar så får de spänstigheten tillbaka. Du kan också välja mer toleranta salladssorter, som rosésallad och isbergssallad, vilka brukar hålla i ungefär en vecka. 

Har du sallad på kruka? För det första bör du inte ta ur den ur vare sig förpackningen eller krukan. För det andra kan du lämna kvar lite sallad, låta krukan stå framme och vattna den – så växer det upp nya, fräscha salladsblad snart!

Hur länge klarar sig mat i kylen generellt?

Så hur länge klarar sig mat i kylen egentligen? För tillagade matrester och matlådor är sju dagar en bra riktlinje, men i verkligheten varierar tiden med din kyls temperatur. 

Men hur göra för att klara sig igenom rötmånaden med kylskåpets innehåll i behåll? Tricket är att använda, torka eller frysa maten innan den blivit riskabel att äta. Och att använda sinnena – titta, lukta och smaka! Om olyckan ändå skulle vara framme och du misstänker att en matvara blivit för dålig för att förtäras är det viktigt att bedöma att så faktiskt är fallet, innan den eventuellt slängs i onödan. För det går väldigt bra att laga näringsriktig och god mat på många livsmedel som stått förhållandevis länge i kylen. De ska bara smaka, lukta och se okej ut. Så se till att kika in i kylen då och då för att avgöra om det är dags att laga något av en viss matvara!

Ska du ställa till med stort fest, konferens eller middag? Låt någon annan göra jobbet åt dig. Från oss på Elwing & Co. Catering kan du enkelt och smidigt beställa catering till Stockholm med omnejd i vår webbshop. Vi arbetar hållbart, svinnsmart och klimatvänligt för att ta hand om våra matvaror på bästa sätt. Välkommen att beställa vällagad och säsongsanpassad catering online