Jordgubben är ett bär som både importeras till Sverige och odlas på plats beroende på säsong.
Hur mycket mat importerar Sverige?
Frågan om vad som är bäst för både människa och miljö av närproducerad mat och importerade råvaror har aldrig varit mer på tapeten, men bakom den hopar sig fler funderingar. Hur mycket mat importerar Sverige? Hur mycket närproducerad mat konsumerar vi? Bör konsumenter välja att handla antingen det ena eller det andra? Elwing & Co. Catering rätar ut frågetecknen.
Sverige importerar mer än vi exporterar
Låt oss titta på hur mycket mat Sverige importerar. De färskaste siffrorna som finns tillgängliga i skrivande stund kommer från 2017 års handelsutveckling av Sveriges livsmedel. De visar att 48 % av maten vi konsumerade under det året importerades. Ur ett annat perspektiv går det att konstatera att Sverige importerar ungefär två gånger så mycket mat som vi exporterar. Kort sagt är Sverige ett land som står långt ifrån självförsörjning idag.
Vad importerar Sverige?
En utbredd missuppfattning om Sveriges import av livsmedel är att den endast sträcker sig till råvaror vi inte har någon möjlighet att producera eller odla själva i någon större utsträckning, såsom exotisk frukt och kaffe. Detta stämmer naturligtvis inte. En av anledningarna till att Sverige importerar så mycket mat är att svenskproducerade råvaror helt enkelt är dyrare än många av de som produceras utomlands. Det blir därför mer ekonomiskt gångbart att importera flertalet råvaror, som till exempel grönsaker, dryck, kött och spannmål.
Så lite import som möjligt – eller?
Många försöker att minska andelen importerade livsmedel i sin konsumtion. Vi på Elwing & Co. Catering arbetar mycket med färska, närproducerade råvaror framförallt i våra säsongsmenyer under vår, sommar och höst, eftersom närproducerad mat har flera fördelar. Men är närproducerad mat alltid det rätta valet? Det tål att diskuteras.
Ponera att vi ska jämföra följande råvaror: ett kg lammkött från Sverige och ett kg bananer från Colombia. Lammköttet är faktiskt sämre utifrån klimatmässiga parametrar, då det är rött kött, men är däremot att föredra sett till biologisk mångfald. Bananerna kan således ses som mer klimatskonande, just i den här jämförelsen, men är å andra sidan inte lika fördelaktiga som svenskodlade frukter i säsong. Dessutom är det svårt att jämföra två livsmedel mot varandra som oftast inte ersätter varandra i västerländsk matkultur. Det gäller alltså att tänka till mer än en gång när man står i valet och kvalet mellan importerat och närproducerat. Det bästa valet är inte alltid självklart. Fråga mycket om de livsmedel du köper, så får du den mest informerade bilden av ditt matinköp.
Bra mat från en bra cateringfirma
Vi på Elwing & Co. Catering tar mat och klimat på allvar. Därför har vi ett “nålsöga”som innebär en egen typ av märkning och gör att du slipper leta runt bland alla tillgängliga certifieringar på marknaden. Vi kallar det Noga Utvalt, då alla våra maträtter vi märker med det måste ha minst 50% certifierat innehåll. Välkommen att beställa catering i Stockholm, som är bra för dig och din omgivning, från oss.